AMP, snellere sites


en (nog) betere content

    Leestijd:

    Jolene

Al googelend viel mij al een tijdje op dat ik steeds vaker .amp-berichten tegenkwam op mijn iPhone. Je kent ze wel, dat bliksemschichtje voor een artikel. Dit:  

AMP, wat is het?

Dit ben ik even gaan onderzoeken. En ik vond het volgende: Google AMP staat voor Accelerated Mobile Page. Wat zoveel betekent als ‘Versnelde mobiele pagina’. Een AMP-pagina zorgt voor een betere mobiele ervaring doordat je pagina wordt ‘uitgekleed’. Vrij van ‘afleiding’ als afbeeldingen en advertenties. Uiteraard wel met tussenkopjes, zodat de tekst nog altijd snel te scannen is voor de lezer. Deze ‘cleane’ artikelen krijgen betere posities in Google omdat de pagina’s minder zwaar zijn. En de lezer heeft ook profijt van deze naakte versie; een mobieltje hoeft niet veel moeite te doen om de pagina op te halen, de websites waarop ze worden vertoond, krijgen een betere laadsnelheid. AMP schijnt zelfs vier keer sneller te laden dan een normale ‘volle’ pagina. Bovendien verbruikt de bezoeker minder data. Klinkt goed, nietwaar? Maar: moeten we er ook ‘iets’ mee?

AMP gebruiken

Tot voor februari 2016 was AMP nog niet in Nederland beschikbaar. Inmiddels is dat wel het geval. Maar de AMP-carrousel is op dit moment alleen nog actief voor nieuwsberichten. Deze ‘speciale artikelen’ worden in Google weergegeven in een caroussel boven de zoekresultaten in Google. Gebruikers kunnen hier swipen tussen de gevonden AMP-artikelen. AMP werkt alleen op smartphones en tablets. Zo:

AMP, wat betekent het voor de toekomst?

Wat AMP betekent voor de toekomst is duidelijk; makkelijke, simpele en sobere artikelen die goed te ‘scannen’ zijn door de lezer. Wat dat betekent voor de schrijver? Nóg meer focus op het SEO schrijven van webpagina’s om vindbaar te zijn.

Tip: kijk eens op Google trends wat de meest voorkomende zoekwoorden in jouw branche/werkveld zijn. Zorg dat je artikelen in deze ‘versimpelde’ versie bomvol met de juiste zoekwoorden staan, maar vooral goed geschreven zijn.

AMP implementeren

Wil je meer weten over AMP? Dan kan ik je zeker deze AMP-site aanbevelen. AMP is open source en voor WordPress zijn er plugins (jawel!) zoals deze. Het AMP-artikel testen kan met een de tool van Google Search Console.

 Delen:


Jolene